Filmouka je na světě. Ať slouží učitelům i žákům.

Průvodce filmem a audiovizí s prostým názvem Filmouka spatřil světlo světa v prosinci 2023. Není to zdaleka jen mou zásluhou, ačkoliv jsem stál u zrodu myšlenky a zajistil pro tento projekt odborníky, ilustrátora a finance. Filmouka a její finální podoba je výsledkem práce zejména dvou skvělých lidí, Lucie Hlavicové, předsedkyně Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu a Petra Pláteníka, šéfeditora knihy, ale také autora metodiky pro učitele.

Filmouku vydalo společně s Asociací Vydavatelské Univerzity Palackého a bez přispění Aleše Prstka a celého týmu by vydání nebylo možné a reálné.

Přiznám se, že jsem byl dojat, když jsem viděl výsledek. Podepsala se na něm spousta lidí, mezi které patří i výtvarník a hudebník Jaromír Švejdík. Ten je také autorem ilustrací, které tvoří předěly jednotlivých kapitol knihy. A tři z nich jsou také „zvěčněny“ na giclée tiscích formátu 50 x 70 cm, které Filmouku doprovázejí.

Mimochodem: tisk, který vidíte na obrázku je také svého druhu učební pomůckou. Ta může ve tříde ilustrovat pokusy se záznamem pohybu na fotografii, které v 60. letech 19. století zkoušel britský fotograf a vynálezce Eadweard Muybridge.

Celá idea totiž zdaleka není u konce. Připravujeme další ukázky z filmů, které mohou učitelé i žáci využít, chystáme rovněž pokračování pro střední školy. Při objednávce grafického tisku navíc jako bonus dostanete samotnou knihu. A to se vyplatí, ne?

Autorské tisky Jaromíra 99 si můžete objednat v tomto formuláři a podpořit tak další rozvoj Filmouky.

Publikoval transbedy

Freelance advisor, journalist and film lecturer, specialized in film education strategies, policy and skills. And bicycles.

Napsat komentář